Hurtig udredning med undersøgelse og MR-scanning.
Ved konservativ behandling i starten kan ca 2/3 af tilfældene med diskus prolaps behandles væk.

Diskus prolaps et et “brok” fra diskus. Diskus er en elastisk bruskskive, som fungerer som led og støddæmper mellem ryghvirvlerne. Kernen i diskus er ligeledes af brusk men i en halvflydende gele-form, som dog med alderen tørrer ud (kaldes diskus-degeneration). Selve prolapsen er tørre klumper fra kernen, som stødes ud gennem diskus-kapslen, og som dermed kan trykke på en af de nerver, der går ned i benet.

Hvad er symptomerne på diskusprolaps?
Symptomerne opstår ofte ret pludseligt med primært smerter i lænden, og efter nogen tid overgår smerterne til at stråle ud i et af benene. Smerterne tager ofte til over nogle uger, hvorefter de begynder at aftage.

Hvordan bliver man undersøgt for diskusprolaps?
Vi anbefaler at man bliver undersøgt hurtigt (udredt) for at få afklaret diagnosen og lagt en plan for behandlingen. Udredningen består af undersøgelse ved rygspecialist og MR-scanning. Vi kan sædvanligvis lave både forundersøgelse og MR-scanning samme dag (rygpakke) og når diagnosen foreligger, kan man lægge en plan for behandlingen, udskrive smertestillende, henvise til fysioterapeut etc.

I starten har man behov for at aflaste, dvs. ligge meget men ubelastet fysisk aktivitet er sædvanligvis godt. Det er oftest nødvendigt med smertestillende medicin og evt. hel- eller halv sygemelding i den først periode. Mange har gavn af behandling ved fysioterapeut eller kiropraktor. Man kalder det “konservativ behandling”. Behandlingen fortsætter 4 uger hvorefter vi igen vurderer tilstanden ved en kontrol hos speciallægen. Er der fremgang fortsætter den konservative behandling.

I ca. 2/3 af tilfældene forsvinder smerterne på den konservative behandling, men i de resterende tilfælde må man ved en operation fjerne diskusprolapsen.

I sjældne tilfælde kan der udvikles svære tryk på nerverne, som kommer til udtryk ved lammelser i benene og/eller af blære- og tarmfunktionen. Dette er som regel også ledsaget af føleudfald i de berørte områder, og i sådanne alvorlige tilfælde skal man straks søge lægehjælp.

Succesraten for diskus prolaps operation på Privathospitalet Kollund er 96 % (2012). Risiko for komplikationer er ca 1,5%. Ved vurdering på EQ5D (livskvalitet-score) hæves patienten med mere end 80 % (fra 0,42 til 0,77 efter 2 år).

Du bliver undersøgt af en erfaren speciallæge indenfor rygkirurgi og får foretaget MR-scanning. Sædvanligvis samme dag (rygpakke). Herefter bliver der lagt en plan for behandlingen.

Betaler du selv kan du henvende dig direkte til receptionen og aftale tid. Er du forsikret skal du til din læge først. Du behøver henvisning til undersøgelse men det kan f.eks. være et notat fra lægen. Kontakt dit forsikringsselskab mhp. mulighederne.

Hvordan foretages operation for diskusprolaps?
Ved operation fjernes kun selve brokket og evt. løse stykker fra kernen. Operationen kan foregå som mikroskopisk operation eller som endoskopisk operation (kikkertoperation).

Endoskopisk diskus prolaps operation
Læs mere om endoskopisk operation (kikkert) her.

Mikroskopisk Prolapsoperation (Microdiscectomy)
Læs mere om mikroskopisk operation her.