Diskusprolaps i nakken (halshvirvelsøjlen)

 

Halshvirvelsøjlen består af syv hvirvler. De enkelte hvirvler er forbundet til hinanden, dels ved små led (facetled), dels ved en båndskive (diskus). De to øverste hvirvler har en speciel udformning, hvor der ikke er en diskus imellem. Halshvirvlerne danner en kanal, hvor rygmarven ligger (rygmarvskanalen), og imellem de enkelte halshvirvler er der i begge sider en åbning (rodkanalen), hvor nerverne fra rygmarven passerer ud til armene.
Ved diskusprolaps i halsen kan der opstå en påvirkning af nerverne i rodkanalerne. Denne påvirkning kan skyldes, at noget af diskusindholdet (prolapsen) er presset ud i rodkanalen. Nervepåvirkningen kan også skyldes, at der som følge af slidgigt dannes knoglegevækster (osteofytter), som laver forsnævringer i rodkanalerne.

Hvad er symptomerne?

En nervepåvirkning kan give symptomer som smerter, sovende eller prikkende gener og nedsat kraft i armene. Ved visse bevægelser af halsen kan pladsforholdene i rodkanalerne blive yderlige forringet og forårsage symptomforværring.

Hvordan undersøges der for diskusprolaps?

Vi anbefaler at du hurtigst muligt bliver undersøgt af en speciallæge og får foretaget MR- scanning for at sikre diagnosen og at der kan lægges en god plan for den videre behandling.
Vi behandler primært prolapsen med såkaldt konservativ behandling, der indebærer aflastning, smertestillende og fysioterapi eller kiropraktorbehandling, evt. blokader, som lægges ultralydsvejledt af din speciallæge. Vi aftaler løbende kontroller. I mange tilfælde (ca. 85%) forsvinder generne i løbet af få uger til et par måneder, men hos nogle vil symptomerne dog fortsætte, og i disse tilfælde kan man ved en operation fjerne påvirkningen på nerven.

Hvordan foregår operationen?

Almindeligvis anvendes der forfra-teknik am. Cloward, hvor man via et lille hudsnit på ca. 5 cm foran på højre side af halsen fjerner diskus prolapsen og isætter en lille skive af plastik eller titanium i stedet.
Ved operation afhjælpes symptomerne i armen/armene og ca. 90% af patienterne oplever en bedring. Der er dog også en risiko ved indgrebet, blandt andet blødning, infektion, skade på nerver, hinder og rygmarv. Disse risici vil kirurgen gennemgå med dig i forbindelse med planlægningen af operationen.

Kontrol og genoptræning efter operationen

Ca. 6 uger efter operationen tilbydes du kontrol, der foregår i nærheden af dig, dvs. på Privathospitalet eller på den nærliggende klinik. Ved kontrollen vil vi undersøge din nakke og dine armes funktion samt rådgive dig med hensyn til det videre forløb. Evt. kan der aftales en telefontid i stedet.

Konsultationer

Privathospitalet Kollund
Bredsdorffvej 10, Kollund, 6340 Kruså

Privathospitalet Kollund – Fredericia afdeling
Bødkervej 3, 7000 Fredericia

Privathospitalet Kollund – Klinik Esbjerg
Helgolandsgade 17, 6700 Esbjerg

Privathospitalet Kollund – Horsens afdeling
Meteorvej 9b, 8700 Horsens

Thomas Pensbo

Speciallæge i Neurokirurgi

Marius Gaurilcikas

Speciallæge i Ortopædkirurgi

Carsten Bruun

Speciallæge i Ortopædkirurgi

Tidsbestilling: 74 30 11 30 eller via kontaktformular

Patient information

Diskus Prolaps i nakken
Fasteregler
Velkommen i sengeafdenlingen