Generelt

Gynækomasti er brystudvikling hos mænd. Brystdannelse hos mænd ses både ensidigt og dobbeltsidig, samt både medfødt og senere tilkommen. De medfødte tilfælde er sjældne og der skal foreligge en udredning fra henvisende læge. Den senere tilkomne brystdannelse, ses ofte i forbindelse med indtagelse af medicin, f.eks. steroider (binyrebarkhormoner), vægtøgning eller vægttab. Brystdannelsen kan enten bestå af fedtvæv eller kirtelvæv, oftest en kombination af begge. Uanset hvornår problemerne opstår, kan det være generende for den pågældende, såvel smertemæssigt som fysisk og psykisk De fysiske gener består af ømhed og smerter i brystvævet. Psykisk generer det rent kosmetisk. Brystdannelsen vil ofte være synlig både med og uden tøj.

Forventet resultat

Ved fjernelse af gynækomasti kan man mindske en stor del af besværet men man må dog forvente at der kan forekomme uregelmæssigheder i hudens kontur i forbindelse med helingen. Fjernelse af gynækomastien bør først foretages, når du har en vægt, som er stabil og er tilfreds med. Hvis du er overvægtig må du tabe dig først. Hvis du taber dig efter operationen kan huden blive slap og rynket. Hvis du på den anden side øger din vægt risikerer du at brystdannelsen kommer igen.

Holdbarhed

Ved plastik- og kosmetisk kirurgi arbejdes der med huden og det underliggende bløde væv. Disse væv er meget påvirkelige af såvel ydre påvirkninger såsom rygning, sol, make-up, kemikalier etc. som alder og arvelig disposition. Man kan derfor ikke give nogen garantier for holdbarheden af operationerne men vi vil løbende rådgive dig om hvordan du efterbehandler din operation bedst muligt.

Rygning er ikke tilladt 6 uger før og 3 uger efter operationen jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer, da det giver forsinket sårheling med risiko for grimme ar samt mangedoblet risiko for betændelse.

Forundersøgelse

Her vurderes størrelse af brystdannelsen og mulighederne for at opnå et godt resultat ved en operation. Brystet undersøges for mærkbare knuder, indtrækninger eller andre tegn på ondartede forandringer. Huden vurderes desuden mhp. elasticitet. Herefter bliver du vejledt om hvilken metode, der skal bruges netop hos dig, samt om arrenes beliggenhed.

Derudover undersøges det om du i øvrigt er rask og forventes at kunne klare operation og bedøvelse. Det er vigtigt at informere speciallægen om eventuelle andre sygdomme samt medicin forbrug. Sammen lægger du og speciallægen plan for det videre forløb. Du informeres endvidere om operation, forløb og komplikationer samt hvad du kan forvente af resultat.

Husk at du er velkommen til at tage en pårørende eller bekendt med til forundersøgelse, indlæggelse og kontroller. Du får både mundtlig og skriftlig information om operation, komplikationer og efterforløb.

Operation

Behandlingen kan foretages enten ved fedtsugning, kirurgisk fjernelse af brystvævet eller en kombination. Størrelsen af gynækomastien afgør hvilke metode der bruges. Hvis der er en lille til moderat gynækomasti og mest fedtvæv, kan man fedtsuge. Her får man små diskrete ar på brystet.

Hvis gynækomastien mest består af kirtelvæv, er det nødvendigt at operativt fjerne dette, gennem et snit ved brystvorten fra kl. 3-9. Ved en stor gynækomasti er det nødvendigt at fjerne både brystvæv, fedt og hud.

Operationen foretages oftest ambulant og i lokal bedøvelse, dog afhængig af størrelse og indgreb, kan det være i fuld bedøvelse og overnatning.

Efter operationen og forholdsregler

En fjernelse af gynækomasti er ikke specielt smertefuld, og de fleste klarer sig med mellemstærk, smertestillende medicin. Man vil føle en vis ømhed i brystet og misfarvning kan forekomme på det opererede sted. Brystet kan være hævet i indtil 2 mdr. efter operationen.

Brusebad på hele kroppen kan påbegyndes efter 14 dage, når forbindingen er fjernet. Du må ikke sove på maven i 3 mdr. af hensyn til ar-dannelsen.

Sygemelding afhænger af hvilken type arbejde, du har. Armene bør holdes i ro i 3- 4 uger. De første 4-6 uger skal du undgå større fysiske udfoldelser (f.eks. boldspil, cykling samt sex). Herefter kan træning så småt påbegyndes.

Man bør ikke tage sol eller solarium direkte på arrene før efter 6 mdr. Hvis man får sol på arrene, kan de blive brunligt misfarvede.

Komplikationer

Ved enhver operation, kan der være risiko for følgevirkninger af bedøvelse, infektion, blødning, hævelse og smerte.

En blødning opstår specielt indenfor den første uge, og medfører en pludselig hævelse af det ene bryst, hvorved en ny operation kan være nødvendig.

En infektion kan vise sig ved pludselig feber, rødme, hævelse eller yderligere smerter. Får du disse symptomer skal du kontakte Privathospitalet. Det er dog sjældent og forekommer i under 1 % af operationerne.

Den hyppigste form for bivirkning er nedsat følelse i brystvorten og over brysthuden, hvilket dog ofte forsvinder efter 2-6 mdr. En anden risiko ved operationen er skæmmende ar, men i de fleste tilfælde bleger og flader arrene af i løbet af 1-2 år. Men det kan eventuelt blive nødvendigt at revidere arrene. Risici omfatter også mindre asymmetri og forskel i form, da ingen har 2 ens bryster.

Der kan sjældent forekomme blodpropper, men hvis du er disponeret herfor, kan det forebygges med støttestrømper og blodfortyndende medicin efter operationen.