Hvad er nedgroet storetånegl

Symptomer på nedgroet storetånegl (Unguis incarnatus) Der er ømhed, rødme og hævelse omkring neglevolden. Hvis trykket ikke mindskes, bliver neglevolden fortykket og der kommer infektion ofte ledsaget af mange smerter.

Behandling

Du bør undgå ethvert tryk fra fodtøj, da det forværrer generne. Pga. hævelsen kan man ofte ikke bruge sit almindelige fodtøj. Hvis neglekanten er dybtliggende, kan du hos en fodterapeut få fremstillet en bøjle, der løfter neglens kanter. I tilfælde, hvor der er infektionstegn i form af rødme og hævelse, kan en del af neglen og negleleje fjernes ved en lille operation i lokalbedøvelse. Man er som oftest meget tilbageholdende med at fjerne hele neglen, da det tager ca. 250 dage før en ny negl er vokset ud. Der bliver lagt en forbinding på tåen, som skal skiftes efter 4-5 dage. Herefter skal du sæbebade foden 10-15 minutter dagligt, skylle såret med en håndbruser, lufttørre såret i 15-30 min., inden du lægger en ny tør og mindre forbinding på tåen.

Efter behandlingen

Foden bør holdes højt det første døgns tid efter operationen. Herefter må du gerne begynde at gå forsigtigt. Hvis du mærker smerter bør du respektere dette, og holde foden i ro og gerne højt. Der vil sædvanligvis ikke forekomme mange smerter. Du kan dog de første par dage få brug for smertestillende medicin, og her vil vi anbefale Panodil evt. suppleret med et gigtpræparat (Ibumetin, brufen, voltaren el. lign.).
Trådene kan fjernes efter 10-12 dage hos egen læge. Som regel er en kort sygemelding tilstrækkeligt, men det afhænger af dit erhverv, da det kan være nødvendigt at sidde stille og gerne højt med benet. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med en sygemelding på op til 14 dage.

Du bør være opmærksom på

Der kan efter alle operationer efterfølgende opstå blødning og/eller hævelse. Dette kan forlænge rekonvalescensperioden, men ikke påvirke resultatet. Fra selve neglelejet kan der senere dannes ubehagelige spidse neglestykker, der bl.a. hænger fast i strømperne. Det sker i ca. 10 % af tilfældene, og der må foretages en ny operation med fjernelse af dette stykke negleleje.
Svære komplikationer forekommer sjældent. Det kan dreje sig om infektion i operationsområdet, der viser sig ved rødme, ømhed, hævelse og feber. Skulle det indtræffe, er det vigtigt at du hurtigt kommer under kvalificeret behandling. Du bør derfor med det samme kontakte os på telefon: 74 30 11 30 eller søge din egen læge eller vagtlæge.
Privathospitalet Kollund marts 2012