Hvordan opstår korsbåndsskader?

Korsbåndsskader opstår efter forvridning af knæet. Knæet føles ustabilt, men der er normalt ikke smerter. Man kan have svært ved at genoptage sin sport og der er ofte usikkerhed ved trappegang.

Hvordan behandles korsbåndsskader?

Korsbåndet bør rekonstrueres bl.a. for at undgå for hastig udvikling af slidgigt. Ved rekonstruktion bruges sunde nærliggende strukturer f.eks. en del af den sene, der forløber foran på knæet og fæster på underbenet. Senen føres op gennem en borekanal i både underben og lårben og fæstnes med skruer. Operationen foregår under fuld bedøvelse.

Efter operationen

Efter operationen flyttes du til opvågningsstuen, hvor du er under observation i nogle timer. Lige så snart du er klar igen, vil kirurgen informere dig om operationens forløb og udfald. Herefter er du klar til at tage hjem igen. Du kan dog ikke selv føre motorkøretøj hjem, så du bør følges hjem af en ledsager, tage en taxa eller anmode om assistance fra Falck.
Sårene syes i underhuden, og der sættes efterfølgende små plastre på sårene. Udenpå disse anlægges der en elastikforbinding, som må fjernes efter et par dage. Plastrene fjernes efter 14 dage. Uden på forbindingen får du en manchet, som forbindes til et køleapparatur, som du skal anvende derhjemme. Vi instruerer dig selvfølgelig i brugen af apparatet. Vi udlåner ligeledes et par krykkestokke, som du skal bruge det næste stykke tid for at komme omkring.
Efter 12-14 dage skal plastrene fjernes her på hospitalet, hvor speciallægen samtidig kontrollerer knæfunktionen og rådgiver dig med hensyn til den fortsatte restitution. Efter hjemkomst fra operationen anbefaler vi, at du undgår at overbelaste det opererede ben. Du må meget gerne gå på benet, men hvis der opstår ubehag, bør du respektere dette og hvile benet. Derfor er det bedst at tage den med ro de første par dage, men også senere i forløbet, hvis der f.eks. opstår smerter.
Efter længere tids knæproblemer er der altid behov for genoptræning af knæet hos en kvalificeret fysioterapeut. Det sikrer, at du hurtigst muligt bliver helt rask og kan genoptage dine normale aktiviteter igen. Vi rådgiver dig og kan ved behov henvise dig til den helt rigtige efterbehandling.
I første omgang vil du være sygemeldt, indtil du har været til kontrolundersøgelsen efter ca. 14 dage. Herefter aftales det med kirurgen, hvor længe du skal være sygemeldt yderligere.

Smerter og komplikationer

Der kan både optræde hævelse og smerter i knæet efter operationen. Det sker hos ca. halvdelen af patienterne. Hævelsen vil normalt fortage sig i løbet af få dage og kræver normalt ingen behandling. Ved smerter anbefaler vi smertestillende tabletter, f. eks. Ibumetin + Panodil eller lignende håndkøbsmedicin. Der udleveres desuden Oxinorm tabletter til brug ved stærkere smerter. Hvis hævelsen ikke fortager sig i løbet af få dage, eller hvis der opstår sværere smerter, der ikke kan klares med ovennævnte tabletter, bedes du kontakte os eller din egen praktiserende læge.
I meget få tilfælde kan komplikationerne være sværere end blot ømhed. Det kan her dreje sig om infektion i operationsområderne (rødme, svære smerter, hævelse og feber). Denne komplikation er ekstremt sjælden, med skulle den indtræffe, er det vigtigt, at du kommer under hurtig, kvalificeret behandling. Du bør derfor med det samme kontakte os, din egen praktiserende læge eller skadestuen.