Symptomer

Lyskebrok er en frembuling af indholdet i bughulen i den ene eller begge lysker. Der kan være ømhed eller smerter i lyskeregionen. Som oftest er brokket stadigt voksende. I sjældne tilfælde kan indholdet rotere og sætte sig fast uden blodforsyning. Dette er en akut tilstand, som kan kræve akut operation.

Behandling

Der er mange forskellige typer operationer for lyskebrok. Den i Danmark hyppigst anvendte til åben operation for lyskebrok er Lichtenstein´s metode, hvor man med et snit i lysken på ca. 8 cm fjerner brokket og indlægger et plastiknet til at forstærke bugvæggen. Denne metode er en af de bedste med tilbagefald på kun 2 %. Operationen udføres i såvel lokalbedøvelse som fuld bedøvelse. Operationen tager ca. 30 minutter.

Efter operationen

Efter operation af små brok, kan man efter kort observationstid komme hjem. Efter operation af større brok, som oftest udføres i fuld bedøvelse, ligger man nogle timer i opvågningsafsnittet. I enkelte tilfælde kan indlæggelse til næste dag være nødvendig.

Udskrivelse

Ved udskrivelsen må du ikke føre bil. Det er derfor vigtigt at du forinden træffer aftale omkring hjemtransport. Desuden skal der være en voksen hos dig det første døgn efter operationen. Du medgives et udskrivningsdokument fra opvågningen, som giver anvisninger, der er rettet mod netop din situation. De omhandler forbinding, smertebehandling, trådfjernelse og evt. efterkontrol.

Forbinding

Såret er dækket med et vandfast plaster, som må fjernes efter 1 uge. Ved behov kan plaster dog fortsat anvendes indtil trådene skal fjernes. Du må gerne gå i brusebad men undgå karbad og svømmehal indtil trådene er fjernet.

Trådfjernelse

Trådene skal fjernes efter 10-12 dage efter operationen hér på hospitalet, hvor vi samtidig vil kontrollere forløbet af operationen.

Smerter

Sårsmerter behandles med Panodil (paracetamol, pamol el.lign.). Disse tabletter fås i håndkøb og er en god ide at have købt inden operationen. Dette kan suppleres med et gigtpræparat, f.eks. Ibumetin 400 mg 3-4 gange dagligt. Du får smertestillende medicin med til de første par dage. Skulle der være behov for længere behandling eller stærkere smertestillende medicin, skal du kontakte din egen læge. Medicinen kan tages forebyggende de første dage efter operationen.

Arbejde

Afhængig af beskæftigelse: Det anbefales, at man det første døgn efter operationen ligger og hviler sig derhjemme. De første par uger anbefales der forsigtighed ved løft. Herefter ingen løfteforbud.

Komplikationer

Der er altid en lille risiko ved et kirurgisk indgreb. Ved brokoperationer er der 1-2 % af patienterne, som får infektion i operationssåret, hvilket viser sig som rødme, ømhed, hævelse og feber. Dette er som oftest ufarligt, men skal behandles med antibiotika, hvilket kan give et lidt længere sygeleje. Hvis du har mistanke om infektion (rødme, varme, hævelse, feber), skal du kontakte hospitalet, din egen læge eller vagtlæge. Blødning viser sig som hævelse og blåfarvning i lyske og pung, som kan hæve ganske meget. Det forsvinder som regel af sig selv og kræver ingen behandling ud over køling i starten.

Nogle patienter (5-10%) oplever længerevarende smerter i området, hvilket som regel forsvinder med tiden. I 3-5% af tilfældene kan det dog blive kronisk og kræve at man fjerner nettet ved en ny operation.

I sjældne tilfælde (under 1 %) kan der hos mænd opstå nedsat blodforsyning til testiklen.

Brokket kan gendanne sig i nogle tilfælde (ca. 3%). Risikoen for dette nedsættes dog betydeligt, når man lægger net ind ved operationen.

Oplever du komplikationer er det vigtigt at du henvender dig til os på tlf.  74 30 11 30 eller til egen læge eller vagtlæge.

Konsultationer

Privathospitalet Kollund
Bredsdorffvej 10, Kollund, 6340 Kruså

Privathospitalet Kollund – Fredericia afdeling
Bødkervej 3, 7000 Fredericia

Jørn Aaseby

Overlæge
Speciallæge i Organkirurgi

Rasa S. Petersen

Overlæge
Speciallæge i Organkirurgi

Kristian Aagaard

Overlæge
Speciallæge i Organkirurgi

Michael Westphal

Overlæge
Speciallæge i Organkirurgi

Tidsbestilling: 74 30 11 30