Operation for galdesten foregår hurtigt og skånsomt med kikkertkirurgi (laparoskopi)

Om Galdesten

Symptomer

Galdesten er som oftest en ufarlig men smertefuld sygdom. Der er mange mennesker som har galdesten uden at det giver symptomer. Symptomerne opstår hvis der går betændelse i galdeblæren eller en sten sætter sig fast i galdegangen. Typisk er smerterne kolikagtige og ofte uudholdelige og lokaliseret under højre ribbensbue. Der kan være kvalme og opkastninger specielt i forbindelse med smerteanfald. Der kan optræde helt lys eller hvidlig afføring og mørkfarvet urin. Huden kan blive gulligfarvet. Dette er et tegn på at en sten har sat sig fast i de dybe galdegange. Hvis der er feber og smerter, kan man have galdeblærebetændelse.

Diagnose

Diagnosen stilles ud fra sygehistorie, ultralydsundersøgelse og blodprøver. Ultralyd er smertefri og ufarlig. Man omdanner lydbølger til et billede af galdeblæren og kan derved se om der er sten inden i. På blodprøverne kan man se om der er en påvirkning af leveren som følge af galdeblæresygdommen. Typisk vil egen læge have taget blodprøver og henvist til ultralydsundersøgelse.

Behandling

Operation med fjernelse af galdeblæren er den eneste kendte behandling galdesten med dokumenteret effekt. Herefter bliver 90 % smertefri. Der anvendes i dag en kikkertkirurgisk metode til operation for galdesten. Det er et sikkert indgreb som tager ca. 45 minutter og det foregår i fuld bedøvelse. Der laves 4 små huller i maven, hvorigennem der opereres. I sjældne tilfælde lægges et dræn for evt. at opsamle lidt galde. Dette fjernes oftest samme dag eller næste dag.

I ca. 5 % af alle operationer kan det teknisk ikke lade sig gøre med kikkert metoden. Man må så fjerne kikkerten og i stedet lægge et snit under højre ribbensbue. Dette afgøres af kirurgen under operationen.

Efter operationen

Efter operationen bliver du kørt ind på opvågningsafsnittet. Når du er klar bliver du kørt på afdelingen, hvor du kan blive til om aftenen eller næste dag efter eget ønske. Hvis du bliver til næste dag, vil du blive udskrevet om morgenen, så du er klar til at blive afhentet kl. 11.00. Efter udskrivelsen er der ingen restriktioner.

Forbinding

Der sættes plasterforbinding på de fire små operations-ar. Forbindingen må ikke blive våd. Kan fjernes efter tre dage. Såret ved navlen kan væske lidt, og det kan være nødvendigt at sætte en ny forbinding på.

Trådfjernelse

Ca. 10 til 12 dage efter operationen bedes du møde på Privathospitalet for at få fjernet tråde, og evt. få besvaret uafklarede spørgsmål.

Komplikationer og risici

Man kan sagtens leve uden galdeblæren. Galden løber i så fald direkte ud i tarmen, hvor den er med til at nedbryde føden.
Som ved alle operationer er der en risiko for blødning og infektion. Ved galdeoperation er der en risiko for blødning eller betændelse på op til 5%. Større blødning kan undertiden kræve ny operation. Betændelse viser sig ved rødme, varme, hævelse og smerter og kan opstå ved navlen eller i sårene og kan som regel behandles let med antibiotika.
Ved unormalt forløbende galdeveje eller vanskelige oversigtsforhold, kan der være risiko for udsiven af galde i bughulen. Galdeudsiven i bughulen kan oftest dræn-behandles, men kan også kræve ny operation. Alvorlige skader på indre organer, tarm eller dybe galdeveje forekommer i under 1% af operationerne. I meget sjældne tilfælde kan de dybe galdegange beskadiges. Man må så sy disse sammen igen, hvilket dog medfører længere sygeleje.

Smerter

Der kan være smerter i de små sår efter kikkerten. Dette kan som regel behandles med Paracetamol eller lignende håndkøbspræparat, som vil være en fordel at have købt inden operationen.
Du får smertestillende medicin med til de første par dage. Skulle der være behov for længere behandling eller stærkere smertestillende medicin, skal du kontakte din egen læge. Da der har været luft i bughulen under operationen kan der i døgnet efter komme ømhed eller smerter i højre skulder. Dette er ufarligt og behandles som sårsmerter. Ca. 10 % bliver ikke smertefrie og i nogle tilfælde kan der være vedvarende sværere galdesmerter og anfald.

Hvis du oplever komplikationer, såsom infektion, blødning eller smerter, bedes du kontakte Privathospitalet Kollund på telefon: 74 30 11 30 – evt. egen læge eller vagtlæge.

 

Konsultationer

Privathospitalet Kollund
Bredsdorffvej 10, Kollund, 6340 Kruså

Privathospitalet Kollund – Fredericia afdeling
Bødkervej 3, 7000 Fredericia

 

Jørn Aaseby

Overlæge, Speciallæge i Organkirurgi

Rasa S. Petersen

Overlæge, Speciallæge i Organkirurgi

Kristian Aagaard

Overlæge, Speciallæge i Organkirurgi

Michael Westphal

Overlæge
Speciallæge i Organkirurgi

Tidsbestilling: 74 30 11 30