Hvad er meniskskader?

Skader på menisken opstår typisk som følge af vrid i – og belastning af knæet og ses derfor ofte som en typisk idrætsskade. Meniskskaden forårsager ofte, at del af menisken løsnes, hvilket i nogle tilfælde kan låse knæet. Ved den specielle meniskskade, kaldet bucket-handle, omdannes den halvmåneformede menisk til en skive med et stort hul midt i, hvor lårbensknoglens ledflade kan blive fanget.
Der er fra fødslen blodkar i det meste af menisken, men allerede i 20 års alderen er der kun blodkar i den yderste halvdel mod ledkapslen, og med årene trækker blodkarrene sig yderlige tilbage.

Hvordan behandles meniskskader?

Meniskskaden kan enten fjernes eller fastgøres ved operation. Ved kikkertoperation af knæet foretages først en grundig undersøgelse. Påvises der en afrivning af et større stykke af menisken i et område, hvor man må forvente, at der er blodkar, kan det sættes fast igen. Betingelsen er, at menisken ikke er revet i stykker flere steder, og at den ligger i et område, hvor der fortsat er blodkar, og hvor en stor del af menisken stadig er intakt. Menisken kan da lægges på plads og indsætte en selvopløselig plastik-pil.
Hvis der tale om en mere ødelagt menisk fjernes det ødelagte stykke af menisken gennem kikkerten under undersøgelsen. Behandlingen sker under fuld bedøvelse.

Efter operationen

Efter operationen er det vigtigt, at du holder knæet højt, så der ikke kommer hævelse og blødning i det.
Hvis der er fjernet et stykke af menisken, kan du umiddelbart bevæge og støtte på benet. De første 8-14 dage må du regne med at knæet kan hæve, og du må afpasse belastningen efter, hvordan knæet reagerer.
Hvis menisken er opereret fast, vil du vil få en skinne, der stabiliserer dit knæ, og som du skal bære i fire uger. I den tid må knæet ikke belastes, og du får krykker til at støtte af på. Herefter kan du begynde at gå til fysioterapeut, der ved genoptræning hjælper dig med at få førligheden tilbage i knæet. Som regel vil du allerede efter 6-8 uger kunne påbegynde idræt igen.
Der er 80 % chance for, at menisklæsionen heler fast, når den syes eller fastsættes. Hvis dette ikke sker, er man nødt til at genoperere, hvor man fjerner den beskadigede del af menisken. At man prøver at bevare menisken på denne måde, og ikke bare fjerner den med det samme, hænger sammen med, at menisken beskytter ledbrusken under belastning, og at det det nedsætter risikoen for at udvikle slidgigt i en tidlig alder.

Risici ved operationen

Enhver operation er forbundet med en minimal risiko for utilsigtede hændelser. Statistisk set optræder der betændelse i ca. 0,5 % af alle tilfældene.