Photodynamisk terapi (PDT) af celleforandringer i huden

Aktinisk Keratose, Basalcellehudkræft og Bowen’s Sygdom (pladecellehudkræft in situ) er forandringer, som i grunden er forårsaget af UV-stråling. UV-strålingen beskadiger celler i huden, der udvikler forskellige forstadier til kræft.

PDT er en kombineret behandling af et særligt medikament og en efterfølgende lysbehandling i et særligt spektrum. PDT fjerner celleforandringerne i huden og er meget skånsom men lige så effektiv som anden behandling, f.eks. kirurgi. Fordelen ved PDT er at behandlingen kun tilintetgør de skadelige celler mens de raske celler ikke påvirkes og at man derved opnår et kosmetisk godt resultat.

Behandlingen:

Henvisning til behandling med PDT fås af dermatolog/hudlæge eller den praktiserende læge. I nogle tilfælde vil der forud for behandlingen skulle tages en hudprøve (biopsi) for at sikre at det er den rigtige og relevante behandling, der påbegyndes.

Behandlingen med PDT begynder med at huden præpareres. Man skraber og ødelægger overfladen på forandringen en smule for at sikre at cremen lettere kan trænge igennem og ned til hudforandringerne (tumor-området). Cremen påføres og området dækkes til med lystæt plaster.

Cremen skal virke i 3 timer. Det er den tid, som det tager for medicinen at trænge ind i cellerne i dybden og gøre de syge celler følsomme for den efterfølgende lysbehandling.

Cremen fjernes og belysningen starter i ca. 8 minutter. Lyset er uskadeligt for raske celler og for øjet, men lyset er meget skarpt og derfor tilbydes der en slags solbrille under behandlingen.

Lysbehandlingen får de forandrede celler til – bogstaveligt talt – at sprænges og man kan herved opleve en varmefornemmelse, en intens prikken/stikken og en efterfølgende fornemmelse, som ved solskoldning. Det er muligt at holde lille pause undervejs, hvis det bliver for slemt og man kan så fortsætte igen lidt efter. Der luftkøles undervejs, hvilket reducerer generne meget.

De efterfølgende 48 timer må man ikke være ubeskyttet i UV-lys. Dvs. at man skal sørge for at være tildækket eller bruge en solcreme med faktor 50 eller mere.

De efterfølgende dage og uger vil huden ofte blive lidt tør, rød og skællende. Der kan være små vabler eller små sår og nogle beskriver at huden den første tid er noget overfølsom. Det kan hjælpe at køle huden og/eller smøre huden med fugtighedscreme, når den føles tør. Helingen af området tager 1-3 uger.
 

Konsultationer

Privathospitalet Kollund
Bredsdorffvej 10, Kollund, 6340 Kruså

Privathospitalet Kollund – Fredericia afdeling
Bødkervej 3, 7000 Fredericia

 

Anette Bygum

Professor, Dr. Med.
Speciallæge i Dermatologi

Dermatologien varetages af speciallæge i hudsygdomme, professor, dr.med. Anette Bygum, som har været speciallæge siden 2001.

Blandt hudsygdomme, har Anette Bygum særlig interesse i hududslæt hos børn samt arvelige og sjældne hudlidelser. ”Jeg er passioneret omkring mit speciale, og det er vigtigt for mig, at kunne give den enkelte patient en personlig behandling af høj kvalitet og i gode rammer”.

Anette Bygum modtog 17. november 2017 Dansk Dermatologisk Selskabs Æreslegat begrundet i sin brede interesse i faget og ikke mindst vidensdeling med kolleger.

Tidsbestilling: 74 30 11 30

Patient information

Du kan læse i den patientinformation, som er udarbejdet af Dansk Selskab for Dermatologi. Informationen er kontrolleret og godkendt af selskabet og er således den udtryk for de gældende principper i Danmark.

Find information her: DDS patientvejledninger