Årsag til udskiftning af brystimplantater

Det kan være nødvendigt at udskifte brystproteser af forskellige årsager. Den hyppigste grund er kapselskrumpning. Et brystimplantat opfattes som et fremmedlegeme af kroppen, og som en naturlig reaktion pakkes den derfor ind i en kapsel af bindevæv (kapseldannelse). Kapslen vil dog normalt være ganske tynd og vil derfor ikke kunne mærkes i brystet.

Kapselskrumpning

Erfaring viser imidlertid, at enkelte kvinder kan udvikle en tyk, stiv hård kapsel, som kan begynde at skrumpe. Dette fænomen kaldes kapselskrumpning og kan medføre, at brystet bliver hårdt, deformeret og i værste tilfælde give smerter. Bindevævskapslen kan fjernes ved en ny operation. Hvis implantatet er intakt, kan den lægges ind igen i samme operation.

En stor dansk undersøgelse har vist, at under 2% af alle kvinder, som vælger brystforstørrelse, vil få behandlingskrævende kapselskrumpning indenfor 5 år. Har man først en gang fået kapselskrumpning, skal det understreges, at man har en øget risiko for at få det igen. Der er mange teorier om, hvorfor kapslen dannes, og hvorfor der opstår kapselskrumpning, men der er ingen undersøgelser, som har påvist nogen direkte årsagssammenhæng.

Hul i protesen

Det er sjældnere, der kan gå hul i implantatet. Det kan medføre en fremmedlegemereaktion med smerter, hævelse, deformering af brystet og evt. rødme i brysthuden. Hvis man er usikker, bør man gennemføre en MR-scanning.

Selve operationen

Når brystimplantater udskiftes, er det mest almindeligt at lægge snittet i det gamle ar. Er der imidlertid tale om kapselskrumpning og er implantaterne lagt ind via armhulen, så vil det ikke være muligt at skifte implantaterne og fjerne kapslen i armhulen. Man er da nødt til at lægge et nyt snit enten i furen under brystet eller i den nedre kant af brystvortekomplekset. Nogle gange kan det være nødvendigt at forlænge snittet ud over længden på det gamle ar for at få bedre tilgang til implantathulen

Anvendte proteser

De implantater, som anvendes i dag, består af en ydre skal af silikone med en ru eller glat overflade. De er fyldt med en skærefast silikone-gele, som kan have forskellig konsistens. Implantaterne kan enten være runde eller dråbeformede, og de findes i mange forskellige størrelser og profiler. Det store udvalg af proteser gør, at plastikkirurgen og patienten sammen kan skræddersy behandlingen på en måde, så patienten opnår den brystform og – størrelse, som hun ønsker. Udskiftning af implantater kan evt. udføres i kombination med brystløft, hvis brysterne har et hæng. Herved opnås det bedst mulige kosmetiske resultat.

Der kan ved udskiftning af brystimplantater ikke tegnes kapselforsikring.

Forberedelse

Undgå medicin, som indeholder som indeholder acetylsalicylsyre, E-vitamin, Q 10, fiskeolie og levertran fra 2 uger før og 1 uge efter operationen, da dette kan give øget blødningstendens. Rygning er ikke tilladt 6 uger før og 3 uger efter operationen jf. Sundhedsstyrelsens anbefalinger, da det giver forsinket sårheling med risiko for grimme ar samt mangedoblet risiko for betændelse. Har du sår eller bumser i nærheden af det område, der skal opereres, kan operationen ikke foretages, da risikoen for infektion er stor. Du skal i så fald kontakte Privathospitalet Kollund så hurtigt som muligt før operationen. Du må ikke drikke alkohol de sidste 24 timer før operationen.

Se i øvrigt separat information vedrørende risici og komplikationer ved brystforstørrende operation samt information omkring implantater.

På operationsdagen

Du skal møde fastende (læs information om anæstesi og fasteregler) og bliver modtaget i receptionen af personale, der anviser en sengestue. Herefter kommer narkoselægen og kirurgen. Vi gennemgår planen mhp. på implantat-størrelse, adgang samt placering endvidere mundtligt information om komplikationer samt forløb og der svares på spørgsmål. Der tages fotodokumentation samt operationsoptegning.

Under operationen lægges der evt. smertekateter og dræn, der skal fjerne overskydende vævsvæske. Begge bliver fjernet dagen eller dagene efter, afhængig af hvordan det går. Du bliver udskrevet næste dag efter stuegang, hvor du også får udleveret speciallægens visitkort, som du kan kontakte ved spørgsmål.

Smerter

Har du brug for smertestillende, anbefaler vi Panodil, Ibumetin el. lign. smertestillende medicin. Ved behov kan der medgives stærkere medicin med hjem efter aftale og mundtlig information.

Forbinding

Over sårene sættes der papirplastre, som skal være urørte til trådfjernelse, endvidere bliver der lagt en stram, støttende forbinding der skal sidde i 1-2 uger og som bliver fjernet her på Privathospitalet.

Du bør anvende sports-BH både dag og nat de første 2-3 mdr. indtil implantaterne “sætter sig”. Vi anbefaler at du bruger papirplaster, der skiftes ved behov i yderligere 3 mdr. for at få pæne ar.

Trådfjernelse/Kontrol

Du bliver syet med en tråd der sidder indvendigt i huden og som opløser sig selv. Ved kontrol efter 2 uger kan det være nødvendigt med et strammende bind ind over brystet, hvis implantaterne har tendens til at glide op. Herefter er der igen kontrol efter 3 mdr. samt efter behov. Der tages fotodokumentation.

Efter operationen

Undgå store skulderbevægelser i 6 uger efter operationen. Du må ikke ligge på siden i de første 3 uger. Armene bør ikke løftes til over hjerteniveau op til 6 uger efter operationen. Ingen fysisk anstrengelse i 2 mdr. Derefter gradvis normalisering af dine vanlige aktiviteter inkl. løb, sport og anden fysisk aktivitet. Du må ikke tage direkte sol eller solarium i de følgende 3 mdr., evt. længere, da det kan give misfarvning i arrene. Man bør ikke massere implantaterne, da det kan give irritation i vævet, der så igen kan give kapseldannelse og kan hæmme fastsættelsen af implantaterne.

Det er normalt at have smerter i op til 1 uge. Men får du feber, rødme, hævelse eller tiltagende smerter, skal du kontakte Privathospitalet.