Blokade af skulder og overarm

Ved forskellige former for irritation og smertetilstande i skulderen kan det ofte hjælpe godt med blokader. Blokaderne bruges / kan bruges sammen med tabletter, typisk gigttabletter ( NSAID) og med fysioterapi.
Meningen er at behandlingen skal få irritationstilstanden til at gå i ro eller bedres så meget, at kroppen selv kan få ro til at hele irritationen.
Blokaden er en blanding af lokalbedøvelse og binyrebarkhormon (Cortison) som lægges der hvor generne er værst – dvs. hvor der er mest irritation. Bedøvelsen bruger vi for at lette på generne, for at sikre os at det er det rigtige sted vi har “ramt” og for at give mere volumen til blokaden, så at den kan fordele sig bedre i området.
Bedøvelsen klinger hurtigt (efter par timer) af og det tager 2-3 dage før binyrebarkhormonet begynder at virke.
Generne fra skulderen vil langsomt bedres i løbet af et par uger.
Det er vigtigt at man ikke provokerer skulderen i den tid. Dvs. at man skal ikke bruge armen i – eller over skulderniveau – og være forsigtig med at række og løfte armen fremad.
Det drejer sig om ikke at “klemme” den irriterede sene og lade binyrebarkshormonet få ro til at virke.
Man må gerne lave alt lettere arbejde i bordhøjde. Ikke løfte tungt.
I nogle tilfælde kommer irritaion og smerter igen – måske efter nogle uger eller 1-2 måneder. I nogle tilfælde virker blokaden ikke tilstrækkeligt. Derfor aftales en kontrol igen efter 1 – 2 måneder mhp. at kunne give en ny blokade. Nogle patienter har brug for 2 – 3 blokader med 1 -2 måndefs mellemrum.
2/3 af patienterne har gavn af behandlingen.
Hvis der ikke er effekt af blokaderne, må operation overvejes.