Livmoderen, skeden og blæren og tarmen holdes på plads af muskler og sener, der sidder fast på bækkenets knogler. Har man nedsunken livmoder (genital prolaps) betyder det, at musklerne i bækkenet bliver slappe, og organerne kan glide ned i bunden af bækkenet. Musklerne kan blive slappe på grund af fødsler, løfteskader, overvægt eller på grund af naturlige aldersforandringer. Nedsynkning af bækkenets organer sker ofte gradvist.

Symptomer

Symptomerne er en tyngdefornemmelse i underlivet og en fornemmelse af, at organerne hænger nedenud gennem skeden. Hvilket de også rent fysisk kan gøre, så man kan mærke det som en lille “bule” i skedeåbningen. Nedsynkningen af organerne kan trykke på blæren, og det kan give problemer med både at holde på vandet og at tømme blæren ordentligt. Der kan også blive problemer med at holde på afføringen, fordi de nedsunkne organer trykker på tarmen. Mange kvinder får en fornemmelse af, at de hele tiden skal gå og klemme sammen i underlivet for at undgå, at organerne glider nedenud. Det kan også være vanskeligt at gennemføre et samleje, fordi organerne er gledet ned i skeden og giver “pladsmangel” og ubehag.

Behandling

Ved mindre prolapser er den bedste behandling bækkenbundstræning. Man kan også forsøge sig med lokal hormonbehandling eller et specielt støttepessar, som kan holde organerne på plads. Er nedsynkningen af organerne meget udtalt kan man ikke træne underlivsmusklerne op igen, og så er der ingen anden udvej end en operation.
Der findes to hovedtyper af genital descensus
Cystocele: Her er det skedens forvæg, der er blevet slap, dvs. fremfald af urinblæren ind i skeden. Dette er det mest almindelige fremfald.
Rectocele: Her er det skedens bagvæg, der er blevet slap, dvs. fremfald af endetarmen ind i skeden. Man får en fornemmelse af fremfald i underlivet og der kan være problemer med afføringen.

Operation

Der findes flere forskellige typer. Hvilken type, som du har behov for fastlægges ved forundersøgelsen. Sygemelding 2-6 uger og bilkørsel frarådes i 1 uge.