Af Carsten Bruun, Speciallæge i ortopædkirurgi

Det er hyppigt skulder og knæ, der bliver skadet i forbindelse med skiferien. Faktisk sker mere end halvdelen af skaderne i liftkøen eller et andet sted hvor man står stille eller glider med langsom hastighed. Så udløser bindingerne ikke og man falder ofte tungt på skulderen eller vrider rundt i knæet med foden fast i bindingen.

Det er meget brugt at lave et almindeligt røntgenbillede, når man kommer til undersøgelse efter skaden, både lokalt og ved ankomsten hjemme. Men røntgen er ikke nødvendigvis nok til at man kan sige at være tilstrækkeligt undersøgt. Her er der god grund til at supplere undersøgelserne med MR-scanning, som er meget følsom over skader i sener, ledbånd og knogle.
Hvis der ikke er skader at se på røntgenbilledet kan man ikke være sikker på at der alligevel ikke er alvorlige og behandlingskrævende skader i skulder eller knæ.

I knæet er det typisk korsbåndsskader og brud eller revner i skinnebensknoglen. F.eks. at der er presset fragmenter ned i ledbrusken, som kræver behandling.

I skulderen kan der ske skader på senerne i ledkapslen, ledskred i kravebenets led og vi ser hyppigt brud og revner i den øverste del af overarmsknoglen, som man ikke kan se på almindelig røntgen.

Så – hvis der ikke falder ro i din skade i løbet af nogle få dage bør du blive undersøgt med MR-scanning. Man kan ikke “nøjes” med almindelig røntgen.

På billederne nedenfor kan man se forskellen på, hvad man kan se på henholdsvis et røntgenbillede og en MR-scanning af skulder og knæ.

Skulder

Røntgen og MR-scanning af skulder

Til venstre røntgenbillede af skulder efter fald på ski. Til højre viser det midterste billede et MR-snit af skulderen forfra. De hvide områder er blødning i og omkring den øverste del af overarmsknoglen, hvilket indikerer brud eller revner i knoglen. Til højre er der et tværsnit som viser at bruddet er på plads. Hvis ikke det bliver behandlet med aflastning og forsigtig fysioterapi, er der risiko for at brudstykkerne løsner sig når patienten begynder at bruge sin muskulatur. Derfor meget vigtigt at opdage – her er MR uvurderligt.

Knæ

Røntgen og MR-scanning af knæ

Til venstre er der normalt røntgenbillede. I midten MR-scanning af knæet fra siden, hvor man kan se en total skade på forreste korsbånd, blod i knæet og hvide forandringer i skinnebensknoglen som tegn på blødning inde i knoglen (bone bruise). Til højre ses knæet forfra, hvor snittet er lagt bagtil. Her ses der hvidt område i skinnebensknoglen i lige under ledfladen, hvor der et område af ledfladen, som er trykket ned. Senere scanning viste dog at det ikke var så meget at der skulle operation til men det er vigtigt at diagnosen er stillet på forhånd, så patienten kan blive bandageret og ikke risikerer at skade knæet yderligere. Her er MR uvurderligt.