På Privathospitalet Kollund anvendes i stor udstrækning kikkertkirurgi inden for de forskellige specialer. Kikkertteknikken gør det muligt at lave meget skånsom behandling, hvilket igen muliggør hurtig start på genoptræning og tilbagevenden til almindelig daglige aktiviteter.
Indenfor ortopædkirurgien kaldes kikkertkirurgien for artroskopi og foretages ved hjælp af specialfremstillede optiske instrumenter, artroskoper. Billederne fra artroskopet vises på en HD-videoskærm, hvilket muliggør at de assisterende læger og sygeplejersker kan følge med og hjælpe til undervejs i operationen.
Skulderen undersøges ved anvendelse af en stiv, rørformet kikkert (et artroskop) og eventuelle fundne skader kan behandles samtdig med specielle små kirurgiske instrumenter, såsom sakse og stansetænger.
Man kan undersøge de forskellige strukturer inde i leddet og til dels uden om leddet gennem artroskopet. F.eks. kan man se og behandle:
Mange skader kan behandles i forbindelse med artroskopien og artroskopien bliver sjældent alene til en undersøgelse af skulderen.
Desværre findes der skader i skulderen, som ikke lader sig reparere via artroskopi og det kan blive nødvendigt at ændre plan undervejs og foretage en “åben” operation.