Hvad er symptomerne på Carpaltunnel-syndrom?

Carpaltunnel-syndrom betyder indeklemning af nerve i håndleddet. Nerven ligger i en stram kanal ved håndleddet (carpaltunnelen), dannet af håndrodsknoglerne og et stramt ledbånd henover, og hvis der kommer hævelse af ledbåndet eller af de omkringliggende sener, kan det trykke på nerven og derved opstår symptomerne.
Symptomerne på carpaltunnelsyndrom er sovende, prikkende fornemmelser samt smerter og evt. svækkelse af musklerne. Der kan være nedsat følesans i tommelfinger, pegefinger, langfinger og halvdelen af ringfingeren. “Prikken” og smerter øges, når man bruger fingrene og man kan ofte vågne om natten med smerter, der som regel svinder, når hånden rystes. Man kan have svært ved at håndtere småting, som f.eks. at sy.
Almindeligvis stilles diagnosen ved undersøgelsen hos speciallægen. Ved tvivl om diagnosen, kan man supplere med en nerveledningsundersøgelse (ENG).

Hvordan behandles Carpaltunnelsyndrom?

Behandlingen er operation, hvor ledbåndet deles og nerven løsnes fra det omgivende væv.
Denne operation foretages i lokalbedøvelse.

Efter operationen

Der bliver lagt en plasterforbinding på såret. Denne må først tages af, når trådene skal fjernes. Forbindingen må ikke blive våd. Yderligere er der anlagt en komprimerende forbinding udenpå, som kan fjernes efter det første døgn.
Trådene skal fjernes efter 10-12 dage hér, hvor vi samtidig vil kontrollere, at operationen er forløbet tilfredsstillende. Der vil sædvanligvis ikke forekomme mange smerter, men hvis du får brug for smertestillende, anbefaler vi Panodil, Ibumetin el. lign. smertestillende medicin.
Der kan efter alle operationer opstå blødning og/eller hævelse efter et indgreb. Dette vil forlænge rekonvalescensperioden, men dog ikke påvirke resultatet

Genoptræning/sygemelding

Hånden skal holdes i ro det første døgns tid. Den bør lejres højt, f.eks. på en pude – dette vil mindske smerter og blødningstendens.
Det er vigtigt, at fingrene bevæges jævnligt under hele forløbet.
De første 2 uger må der ikke være betydelig belastning af hånden. Herefter kan belastningen langsomt øges således, at hånden efter 6 uger belastes normalt.
Der skal påregnes 4 – 6 ugers sygemelding (afhængig af erhverv).