Urininkontinens betyder “ufrivillig vandladning” og er et hyppigt problem for kvinder.
Der findes flere forskellige former, som beskrives nedenfor.
Problemet opstår ofte ganske langsomt og mange gange oplever kvinden at hun ophører med flere og flere aktiviteter for at undgå inkontinens.

Stress inkontinens

Urininkontinens ved host, nys, latter og fysisk aktivitet som sport o. lign. Problemet starter typisk efter en fødsel og tager til med tiden.
Problemet skyldes en dårlig lukke funktion pga. en slap skedevæg.
Stress inkontinens kan dels behandles med bækkenbundstræning og dels med operation.

Urge inkontinens (overaktiv blære med pludselig vandlandningstrang og vandladning).

Problemet skyldes dårlig styring af blære musklen, så blæren tømmer sig på “upassende tidspunkter”. Patienten opleverofte at de kan have været på tur, men i det øjeblik de får øje på gadedøren, kommer der så kraftig vandladningstrang og de kan ikke holde sig til de når toilettet. Problemet kan skyldes blærebetændelse og lignende, men kan også skyldes en knude i underlivet og i andre tilfælde finder man dog ikke årsagen.
Urge inkontinens behandles typisk med piller. Dog kan der ved svære tilfælde sprøjtes et hæmmende stof ind i blærevæggen (botox).
Hvis man lider af inkontinens er det vigtigt at få stillet den rigtige diagnose. Vi bruger dels spørgeskemaer og en væske-vandladningsdagbog og i specielle tilfælde vil vi foretage en urodynamisk undersøgelse eller en kikkertundersøgelse af blæren (Cystoskopi).

Operation for stress inkontinens

I visse tilfælde kan man udføre det indgreb der hedder “bulking”. Operationen består i at man sprøjter noget materiale ind i urinrøret for at forbedre lukke funktionen. Effekten er ikke lige så god som ved TVT, men til gengæld kan man nu hjælpe kvinder der ikke kan tåle en TVT.
Behandling af urge inkontinens. Langt de fleste patienter kan hjælpes med piller. Der findes i dag en lang række piller der har nogenlunde samme virkning. Ofte skal man prøve nogle forskellige før man kan finde de bedste.

Botoxbehandling af overakativ blære

I svære tilfælde af urge inkontinens kan man sprøjte medicin ind i blærevæggen for at stabilisere blæren.