Hvad er Indeklemningssyndrom i skulderen?
Indeklemningssyndrom skyldes, at der er for lidt plads på undersiden af skulderhøjden mellem knoglen og senerne i ledkapslen nedenunder.
Oftest har patienten gennem flere år haft ensformigt arbejde i eller over skulderhøjde. Smerter kan også opstå efter et fald, som beskadiger ledkapslens sener og ledbånd.
Hvad er symptomerne?
Symptomerne er smerter og, i mere udtalte og mere kroniske tilfælde, også nedsat bevægelighed i skulderen. Specielt kan det være svært at få den syge skulders arm/hånd om på ryggen eller strække denne op i luften.
Smerterne er mere eller mindre til stede hele tiden, men oftest når man skal bruge armen over hovedhøjde (eks. hænge tøj op, tage noget ned fra øverste hylde osv.). Derudover oplever mange smerter om natten, specielt når de skal sove på den syge skulder.
Mange vil opleve, at tilstanden af sig selv kan gå i ro ved hjælp af hvile/aflastning, blokader med binyrebarkhormon, fysioterapi i form af massage, ultralyd, bevægetræning m.v., men i nogle tilfælde må der en operation til for at afhjælpe symptomerne.
En endelig diagnose stilles ved hjælp af dine oplysninger, den lægelige undersøgelse og oftest også en test med lokalbedøvelsesmiddel (+ evt. binyrebarkhormon) under skulderhøjden samt i mange tilfælde en skanning af skulderen.
Hvordan foregår operationen?
Operationen kaldes en såkaldt dekompressions-operation, dvs. at der under skulderhøjden skabes mere plads til de indeklemte sener og slimsække. Operationen foretages i fuld bedøvelse. Der indføres en kikkert i den syge skulder, og gennem et andet lille hul i skulderen, er man i stand til at fjerne en del af undersiden af skulderhøjden og dermed skabe den fornødne ekstra plads. Selve operationen tager ca. ½ time.

Efter operationen

Du vil få små plastre på sårene. Ovenover disse er der en større sugende forbinding (da der er sprøjtet en del saltvand ind i leddet). Den yderste forbinding må fjernes dagen efter operationen, mens de små plastre skal sidde i 12-14 dage.
I nogle tilfælde vil du blive syet med tråde, der skal fjernes. Dette skal gøres 12-14 dage efter operationen, hvor vi samtidig vil kontrollere forløbet af operationen.
Der er praktisk taget ingen bivirkninger forbundet med operationen udover, at de fleste de første 2-4 døgn vil føle skulderen noget “tyk” og spændt. Dette skyldes især vand, der bruges under operationen. Denne hævelse forsvinder gradvist i løbet af 1-5 dage. Derudover kan der – meget sjældent – forekomme betændelse i de små huller eller – endnu mere sjældent – inde i selve skulderen.
De første 3-6 dage efter operationen vil du have brug for smertestillende medicin, som udleveres fra Privathospitalet. Du vil blive henvist til ambulant fysioterapi, enten i privat regi eller på nærliggende sygehus. Det endelige resultat af operationen vil man først kunne vurdere i løbet af de følgende 6-12 uger.