Før undersøgelsen

Der vil kun sjældent være behov for at du møder fastende, og i så fald fremgår det af indkaldebrevet. Du skal tage din daglige medicin, helt som du plejer.
Hvis du, på grund af stærke smerter eller meget udtalt klaustrofobi, har behov for medicin inden undersøgelsen, så sørg for at tage dette i god tid inden. Hust at det kan medføre at du ikke må køre bil.
Du får et aflåseligt omklædningsrum, i direkte forbindelse til skanneren. Her skal du fjerne alle metalgenstande, f.eks. tøj med metal, såsom knapper, hægter og lynlåse. Ur, smykker, piercinger og lignende. Briller og hårnåle. Tandproteser og høreapparater.
Ved undersøgelsen af hovedet skal øjenmakeup fjernes. Har du tatoveringer i det område, der skannes, så oplys venligst derom.

Undersøgelsen

MR skanneren på Privathospitalet Kollund, er en såkaldt højfeltsscanner på 1,5 Tesla. Det er en “lukket” skanner men med et rimeligt stort gantry (åbning) på 70 cm i diameter. Der er åbent ud i hovedenden samt i benenden og du vil altid kunne tilkalde personalet under undersøgelsen. Du bliver placeret på et leje og den del af kroppen, der skal skannes, dækkes af en optagespole.
Mens undersøgelsen varer, høres en række forskellige høje bankelyde i perioder af 1 til 5 minutters varighed. Det er meget vigtigt at du ligger helt stille imens, da billedkvaliteten er meget følsom for bevægelse.
Undersøgelsen varer typisk ca. 20-25 minutter alt i alt. Afhængig af hvad der skal undersøges, kan det dog tage mellem en halv og halvanden time.

Kontrast

I en lang række tilfælde, kan det blive nødvendigt at give dig kontraststof i en blodåre i armen. Normalt er kontraststoffet ganske ufarligt for kroppen, man da det udskilles gennem nyrerne, bedes du oplyse, hvis du lider af en kendt nyresygdom og modtager dialyse.
At du får kontrast behøver bestemt ikke at indikere noget om resultatet af din skanning.
Det er at betragte som et skyggestof, der kan gøre visse typer billeder tydeligere. Der er ingen særlige forholdsregler bagefter og du må f.eks. frit køre bil.

Efter undersøgelsen

Resultatet vil i løbet af 3 hverdage være hos den, der har bestilt undersøgelsen.